MENÜ

         Normand fenyő   nordmann fenyő   ezüstfenyő   lucfenyő   karácsonyfa   fenyőfa  luc

Datolyaszilva fa

NYITVA  MA  IS       2024. március 15, 16, 17.-én is nyitva vagyunk 7-19 óráig!


Datolyaszilva fajtáink:

Nemesmagonc: 2 éves: kb. 40 cm magasak 6.990 Ft/db        oltani való datolyaszilva:  5 darabtól 2.490 Ft/db    
Oltvány 3 éves: Jiro, Tipo, Melo, Rojo brillante, Vaniglia: kb. 150-160 cm magasak 14.990 Ft/db.
Oltvány 4 éves: Rojo brillante: 180-200 cm magas 19.990 Ft
Oltvány 5 éves: Tipo, Melo, Rojo brillante, Vaniglia: 5 éves: idén volt rajt néhány szem gyümölcs Ára: 24.990 Ft


Javasolt ültetés:
1 db datolyaszilva oltvány + 1 db nemesmagonc

/Jó párositás 1 db oltványt, és 1 db nemesmagoncot ültetni kb. 5 méterre egymástól/


Diospyros kaki Mela- Hana Fuyu: hosszú, elhúzódó érésű kakiszilva, datolyaszilva októbertől-decemberig érik, termése széles-gömbölyded bogyó, héja vékony, sima, fényes, megérve sárga, narancsszínű vagy vörös, húsa lágy, édes ízű és zamatos, csak éretten élvezhető, kevésbé ismert különlegesség. Lótuszszilva alanyon.

Jiro: Éretlenül sem csersavas, édes fajta, jó fagyálló. Ez a fajta különösen alkalmas lekvárkészítésre az édessége miatt. Gyümölcse átlag: 230gr/db

Vaniglia: ez a datolyaszilva fajta kissé gerezdekre osztott, csúcsosodó, középnagy méretű, kellemes ízű gyümölcsöt termő fajta.
A gyümölcsök ősszel kezdenek érni. Nagy méretű termése közel a fél kg-ot is elérheti. A termések alakja igen változatos. Lapított gömb és kissé megnyúlt típusok is előfordulnak. A hamvaszöld, viaszos gyümölcsök ősszel, a lombszíneződéssel egy időben színeződnek, citrom, narancs majd vörös színt kapnak, és a termések sokáig a fán maradnak. Az őszi kertnek szép díszei, matuzsálemi kort is megérhetnek. Tárolás és utóérés után narancssárga húsa puha, édes sárgabarack ízű.
Lótuszszilva alanyon.


Tipo: az egyik legnagyobb termésű datolyaszilva fajta, gyümölcsei akár a fél kilogrammot is elérhetik. Ízletes ízű gyümölcse lapított gömb alakú. A kakiszilva lombhullató, gömbölyű, laza koronájú, egy vagy kétlaki fa. Levelei szórt állásúak, bőrneműek. Termése: csüngő, széles-gömbölyded bogyó, kb. 8 cm nagyságú. Októberben érik. Mindkét végén bemélyedt és gyakran gyengén négyszögletű. Virginiai alanyon.

Érési idő: Október
Gyümölcs nagysága: Egyik legnagyobb termésű fajta (40-50 dkg)
Gyümölcs színe, alakja: Világos narancssárga, lapított gömb alakú.
Gyümölcs húsa: Mézédes, lédús, igazán ízletes
Gondozás: Közepes vízigényű, napsütötte helyek kedvelője.
Talajigény: minden talajon memarad, komposztot szereti a talajában
Felhasználás: Fogyasztás előtt érdemes néhány nappal pár alma mellé légmentesen elzárni.
Porzása: Öntermékeny
Egyéb: Éretlenül csersavas, de ha van a közelében másik Datolyaszilva, akkor csersavmentes lesz. Csersavasság előnye, hogy télen sokáig eláll a gyümölcs. -20 fokig télálló, de fiatal korban takarjuk a tövet!



Rojo brrillante: spanyol eredetű datolyaszilva fajta, amelyet Valecia területén széles körben termesztenek. Gyümölcse közepes 20 dkg méretű, kissé megnyúlt, narancssárga színű, éretten lédús, aromás, mag nélküli. Fája oszlopos növekedésű, öntermékeny fajta. Lótuszszilva alanyon.

Érési idő: Október
Gyümölcs nagysága: Közepes méretű
Gyümölcs színe, alakja: Világos színű, gömb alakú
Gyümölcs húsa: Narancsos ízű, aromás, édes, lédús, magenélküli.
Gondozás: Közepes vízigényű, napsütötte helyek kedvelője.
Felhasználás: Aszalásra az egyik legjobb datolyaszilva.
Talajigény: Kifejezetten igényli a sok tápanyagot, ha tudunk, keverjünk a talajába komposztot, meghálálja
Porzása: Öntermékeny
Egyéb: Az érett gyümölcs maximum 2 napig tartható el a hűtőben. Hatalmas levelei önmagukban is díszíti a kertünket. Őszi lomkoronája sárga




A datolyaszilva fajták gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma eléri a 17-25%-ot, szervessav-tartalma a 9%-ot. Csersavon kívül sok citrom- és almasavat tartalmaz. 100 g gyümölcs energiaértéke 70 kalória. Jelentős az A-, C-, P-vitamintartalma, de van még benne B1-, B2-, és E-vitamin is. Mikroelemek közül: kálium, magnézium és jód, jelentős mértékben van jelen a vas, a kalcium, foszfor, kisebb mennyiségben a mangán és a réz; nagy a rost- és a pektintartalma is. Mindezek a tényezők jelentős gyógynövénnyé teszik a datolyaszilvát.

Fontos szerepe van a pajzsmirigybetegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a fogínysorvadás, a vérszegénység megelőzésében és kezelésében.

Fogyasztható nyersen, gyümölcsléként, aszalva, lekvárként, befőttként és tárolhatjuk lefagyasztva hűtőládában.A tökéletesen beérett, csersavmentes gyümölcsöt meghámozzák, vagy a héjból kikanalazzák, ízlés szerint cukrozva, zöld citrom levével lecsepegtetve vagy jégkrémmel tálalják. A terméshúst gyümölcssalátákba teszik, joghurthoz és más tejes ételekhez keverik, de kalácstöltelék, sütemény ízesítője vagy lekvár, zselé, illetve csatni alapanyaga is. 
A datolyaszilva héjastól, de a csészeleveleket eltávolítva, lefagyasztható.

Utóérő gyümölcs, szobahőmérsékleten, 2-3 napig alma mellé csomagolva beérik. A jó fajták termésleve ízletes italt szolgáltat, Ázsiában bort és likőrt is készítenek belőle. Kedvelt csemege a kandírozott datolyaszilva, ehhez az összehúzó hatású gyümölcs is alkalmas. Délkelet-Ázsiában a szétfőzött termések pépjét kis lepények formájában megszárítják. A csersavat tartalmazó bogyók elvesztik keserű ízüket, ha felfőzik, és éjszakára a főzővízben hagyják őket. Az éretlenül betakarított, exportra szánt termésnek többnyire megmarad összehúzó hatása, íze is gyengébb.

Megpörkölt magja kávépótló.

A megszárított terméskocsányból és csészéből készített főzet a kínai gyógyászatban köhögés és légzési nehézségek elleni szer.


datolyaszilva  datolyaszilva



datolyaszilva   datolyaszilva



datolyaszilva   datolyaszilva

A datolyaszilva sokféle talajtípust tolerál, és könnyen termeszthető. A fiatal fákat öntözni kell, az idősebb fák jobban bírják a szárazságot, de meghálálják ők is az öntözést. Metszése egyszerű. A fiatalabb fáknál egy kis koronaalakitó metszést végezhetünk, vagy a törött ágakat vágjuk vissza. Az idősebb fáknál általában nincs szükség metszésre, kivéve a fa méretének megőrzése vagy a hibák, pl. mint törött ágak.

A datolyaszilva hajlamos arra, hogy kétévenként változatos mennyiségű termést hozzon, amit értsünk úgy, hogy nem kell megijednünk ha egyik évben kevesebb termést hoz, mert a következő évben több gyümölcsöt fog teremni.

 Egy érett fa átlag 15-35 kg gyümölcsöt terem, de aki vittek tőlünk régen datolyaszilva fát, többen nyilatkoztak arról, hogy egy-egy fa több mint 100 kilogaram termést hozott.

A datolyaszilva szüretelése: kézi ollóval szüretelje a gyümölcsöt, vágja le a csésze közelében a csészelevelekkel együtt a gyümölcsöt. Legfeljebb 3 hónapig tárolhatók közvetlenül fagypont felett.
Téli tárolásnál az éretlen datolyaszilva meleg szobában érettebb, édesebb lesz. ült
ültesse a fát olyan helyre, ahol egész nap éri a napsütés, hagyja hogy a fán érjen meg a gyümölcs még akár fagyos időben is. 
Ha magvetéssel szaporitjuk a datolyaszilva fát, a palántákat minél hamarabb ültessük ki a szabadba a végleges helyükre, mert a 2 évnél idősebb fáknál elkezd kialakulni a karógyökérzet, ami sikertelenné teheti az átültetést.

 

Ajánlok még egy rendkivül finom gyümőlcsöt: indián banán

                                                                                                                                                                                            


datolyaszilva  datolyaszilva  datolyaszilva                                    

Asztali nézet